Materials: pewter (presumably); porcelain
Techniques: gilded; moulded decoration; white-glazed
Dimensions:
height: 16,6 cm
diameter: 18 cm

A vessel for olio (olla podrida), a dish of Spanish origin, a rich and thick stew consisting of meat and vegetables.

The splayed, cylindrical bowl stands on three feet of relief masks. There is a square handle, with a wavy edge outside, on each side of the tureen. The hemispherical cover has a conical finial. The bowl and the cover are decorated with rosettes, birds and foliage in relief.

Literature

  • Szerk.: Lehner-Jobst Claudia: Fired by Passion. Viennese Baroque Porcelain of Claudius Innocentius du Paquier. Sullivan Foundation, Stuttgart, 2009. - Vol. 3., Nr. 302. (Balla Gabriella)
  • Szerk.: Szilágyi András, Péter Márta: Barokk és rokokó. Az európai iparművészet stíluskorszakai. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1990. - Nr. 6.136. (Varga Vera)
  • Varga Vera: Bécsi porcelán az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1986. - Nr. 12.
  • Tasnádiné Marik Klára: A bécsi porcelán. Corvina Kiadó, Budapest, 1971. - Nr. 1.