Üvegplasztika - Smog spot

Kerámia- és üveggyűjtemény

Leltári szám: 2019.42.1
Alkotó:
Varga, Dóra (1984 - ) / üvegművész
Készítés ideje:
2017
Készítés helye: Budapest
Jelzés: jelzetlen
Anyag: színes üveg
Technika: formába öntött (casting); pâte-de-verre; polírozott
Méretek:
magasság: 28 cm
szélesség: 41 x 13 cm
súly: min. 5 kg

A Smog spot (Szmog sziget – az alkotó fordításában) című üvegplasztika szorosan kapcsolódik Varga Dóra DLA-tanulmányaihoz, melyet 2016-ban kezdett el a Pécsi Tudományegyetem Doktori Iskolájában. Az utóbbi években készült alkotásaiban a szennyezés témakörét járja körül, legyen az a Földünket érintő, fenyegető környezeti katasztrófa vagy az egyes egyént érintő káros környezeti hatás, sérülés.

A Smog spot című üvegplasztika a légszennyezésre reflektál, oly módon, hogy az üveg anyagának szépségével, különlegességével esztétizálja ezt a mindannyiunkat egyre inkább érintő problémát. A tárgy az áttetsző világosszürkétől a füstös koromfeketéig terjedő árnyalataival, a buborékokat és zárványokat magába záró, kristályos anyagával hívja fel figyelmünket a Kék Bolygó légkörének tisztaságát veszélyeztető szmogra, egyben a milliós nagyvárosok és zsúfolt metropoliszok fenntarthatatlanságára. A plasztika technikailag kifogástalan, bravúros módon ötvözi a pâte-de-verre és a casting (üvegöntés) módszerét.

Varga Dóra munkáiról bővebben itt.

Irodalom

  • Szerk.: Silbert Susie J.: New Glass Review 41. The Corning Museum of Glass, Corning, 2020. - 119. p. (Recent Important Acquisitions)
  • Szerk.: Kóródi Zsuzsanna, Barabás Lajos, Rühl Karin: HuGlass 2017. A Magyar Üvegművészeti Társaság csoportos kiállítása. Magyar Üvegművészeti Társaság, Budapest, 2017. - 93. p.