Object name: Artist/Maker: Materials:
Techniques: Date: - Place of production:
Collection: Accession number:


Rug bag (chuval/joval)

A szőnyegtáska (türkménül: csoval) barnáslila, vörös, fehér és zöldeskék színű gyapjúból készült, szenné csomózással csomózott.

A nomádokat a csomózott és szövött textíliák használata a bölcsőtől a sírig elkíséri. A rendszeres helyváltoztatás miatt olyan csomagoló és tároló eszközökre van szükségük, amelyeket induláskor könnyen össze lehet készíteni, tartósak, a nedvességnek kíválóan ellenállnak és lovon, tevén illetve szamáron szállíthatók. Ennek a célnak felelnek meg legjobban a sűrű és tartós szenné csomózási technikával készült tarisznyák, zsákok, sószsákok, nyeregtakarók, és lakóhelyük, a jurta berendezésének darabjai, mint pl. a jurtaajtó-függöny (engszi), jurtaajtódísz (kapunuk), ágyneműtartó zsák (mafracs), heveder (jolami) stb. A nomád türkmén népek munkáira jellemző, hogy kizárólag saját használatra készítették, keskeny szövőszékeiken a mindennapi életben használatos textíliáikat. Csomózott szőnyegeik alapszíne rendszerint mélyvörös vagy barnáslila, mintázatuk barna, kék és csontszín. Egyedüli díszítőmotívumuk a törzseket, így szőnyegeiket is megkülönböztető törzsi jelképük a göl.

A nomád munkákat, köztük a türkmén szőnyegeket is, csak a 19. század végétől, a 20. század elejétől kezdik gyűjteni Európában, melyeket mélyvörös színük miatt elsősorban a férfi dolgozószobák kiegészítőjeként szőnyegnek, fal- vagy karosszék borításnak használtak.

Szerk.: Pataki Judit: Művészet és Mesterség. CD-ROM. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1999. - textil 91.

Gombos Károly: Régi középázsiai szőnyegek. Sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum, Sárvár, 1979. - Nr. 59.

Gombos Károly: Régi türkmén szőnyegek. Iparművészeti Múzeum, Budapest, 1975. - Nr. 59.

<< Back to search result