Object name: Artist/Maker: Materials:
Techniques: Date: - Place of production:
Collection: Accession number:


Kerti vízszűrő - a 'Tiszta vizet a pohárba' nevű kerámia vízszűrő tárgycsalád prototípusa

A Tiszta vizet a pohárba vízszűrő tárgycsalád három alkotó, Jó Virginia és Kocsis Lujza kerámiatervezők, valamint Varga Gyöngyvér üvegtervező munkája. A projekt, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezési feladataként indult 2013 tavaszán - témavezetője Kádasi Éva keramikus, egyetemi docens volt - olyan témát dolgoz fel, és olyan problémákra adhat választ, melyek minden embert egyformán érintenek. Úgy, mint a hozzáférhető ivóvíz-források drasztikus csökkenése, a létezéshez és életben maradáshoz szükséges napi víz és ivóvíz-minimumot nélkülözők növekvő száma, az esővíz és a használt víz visszaforgatásának, illetve újrahasznosításának alacsony százaléka.

A tárgycsalád alapja egy fazekasagyagból készült, alacsony hőfokon égetett kerámia vízszűrő, melyet ezüstkolloid-oldattal kezeltek. A kávézaccal könnyített szerkezetű agyag égetés után is porózus marad, likacsos szerkezete megszűri a rajta keresztülhaladó folyadékot, míg az ezüst fertőtleníti azt.

A kerámia-anyagok vízszűrőként történő alkalmazása már az ókortól ismert ezüstkolloiddal való kombinációja pedig a Potters for Peace nevű civilszervezet innovációja az 1980-as évekből. A tervezők a Potters for Peace fejlesztését adaptálták a magyarországi adottságokhoz: megvizsgálták hazánk hátrányos helyzetű településeinek csatornázási és közművesítési mutatóit, a tiszta ivóvíz és a fogyasztásra alkalmatlan víz arányát, kikísérletezték, hogy a helyi agyagok szerkezete kávézaccal mint kiégő, újrahasznosított, nagy mennyiségben és olcsón elérhető, természetes eredetű adalékanyaggal könnyíthető ki. Végül megtervezték saját tárgycsaládjukat a különböző igényű és funkciójú felhasználási területek számára.

A Tiszta vizet a pohárba vízszűrő tárgycsalád legfontosabb változata a "Szociális vízszűrő" (ltsz. 2016.9.1.1-3.), amelynek esetében a kerámiaszűrőhöz műanyag fedeles edényt és adagolócsapot társítottak a tervezők, azért, hogy az eszköz előállítási költsége minél alacsonyabb lehessen. Ez a változat mélyszegénységben élők számára készült elsősorban, de alkalmazható katasztrófahelyzetekben vagy olyan településeken, ahol a vezetékes ivóvíz-ellátás problémát jelent.

A tárgycsalád további prototípusai a "Konyhai vízszűrő" (ltsz. 2016.6.1.1-4.), melynek külső, vízgyűjtő edényét visszafogott szürkésfehér máz borítja, hogy megfeleljen a könnyű tisztíthatóság követelményének és egyúttal jobban illeszkedjen az adott környezethez. A "Duplafalú hűtőedény" (ltsz. 2016.8.1.1-4.) prototípusa az adott élelmiszer szavatosságát több nappal, de akár több héttel is képes megnövelni a nyári melegben, áram nélkül.

A Kocsis Lujza által tervezett és kivitelezett "Kerti vízszűrő" az esővíz újrafelhasználására, így szűrésére és hűtésére szolgál.

Novák Piroska: Otthonra talál(t) a design. A Design Hét Budapest eseményei az Iparművészeti Múzeumban Magyar Iparművészet., 2015 / 9. szám, 2-9. p.

Szerk.: Halasi Rita, Hoffmann Petra, Kovács Dániel, Szentpéteri Márton: Magyar Design Évkönyv 2013 Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest, 2014. - 75. p.

<< Back to search result